Jij bent een...

Vanuit welk perspectief kijk jij naar Eenzaamheid?

Om eenzaamheid te kunnen signaleren en aan te pakken, is het goed eerst te weten wat je uitgangspunt is. Ben je een inwoner, een vertegenwoordiger van een organisatie of van de overheid, of ben je ondernemer?

Jij bent een Inwoner…

Als inwoner van Nederland heb jij vast ook te maken met eenzaamheid. Misschien ervaar je die zelf of bemerk je het in familie- of kennissenkring? Of je vermoedt en signaleert het als mantelzorger, of als inwoner van je buurt. Je ziet het bij jongeren of senioren; er zijn zoveel verschillende mensen en ook wel groepen mensen waar eenzaamheid vaker voorkomt. Denk bijvoorbeeld aan nieuwkomers en mensen die vanuit de hulpverlening een nieuwe weg in de maatschappij moeten zoeken. Maar ook de student in zijn kamertje op de hoek of dat meisje achter de kassa. Eenzaamheid heeft veel gezichten. 

Wij staan klaar om je te helpen zicht te krijgen op de aanpak van eenzaamheid, op hoe je een strategie uitstippelt. Of het nu gaat om jouw eenzaamheid of die in je omgeving.

De praktijk; Froukje deelt haar verhaal

Dat eenzaamheid blijft knagen en in de loop van de tijd kan verergeren, weet de Enschedese Froukje Visser maar al te goed. In de week tegen eenzaamheid spreken we haar over dat gevoel, waardoor ze uiteindelijk bijna de hand aan zichzelf sloeg. "Het was niet dat ik geen sociale contacten had. Ik was juist gelukkiger zonder mensen om me heen.”  Ze heeft uiteindelijk voor zichzelf het taboe doorbroken; durft nu openlijk over eenzaamheid en de hang naar het levenseinde te spreken. Juist daardoor kan ze als ervaringsdeskundige anderen helpen door hierover met hen in gesprek te gaan.

Jij bent een Organisatie…

Binnen allerlei verschillende organisaties is er sprake van eenzaamheid. Of het nu gaat om het onderwijs, een cultuur- zorg- of welzijnsorganisatie of een vereniging, stichting of vrijwilligersorganisatie. Wil jij binnen jouw organisatie eenzaamheid signaleren en aan de slag met preventie en aanpak? Zoek je naar hoe je dat moet doen? Wij helpen je met een plan dat op de organisatie waarvan jij deel uitmaakt is toegesneden.

Glanerbrug

In het dorp Glanerbrug vond men het belangrijk dat de ouderen weer activiteiten in het dorp zouden kunnen ondernemen, zoals dat vroeger normaal was. Vanuit deze gedachte organiseerden jongeren en een tweetal welzijnsorganisaties op het terrein van een speeltuinvereniging een lunch voor ouderen uit een verzorgingstehuis. Het was een succes- en vreugdevolle bijeenkomst, waarbij meerdere generaties elkaar vonden aan een eettafel waar zich leuke gesprekken ontsponnen. Een mooi voorbeeld van planmatige verbinding tussen jong en oud. Een initiatief dat vast gevolgd gaat worden door spontane ontmoetingen. Door een groet op straat, hoe gezellig en belangrijk is dat!

Jij bent een Overheid…

Hoe ga je als overheid om met eenzaamheid? Moet de aandacht hiervoor vast onderdeel worden van het beleid? Hoe kun je dit als overheid faciliteren en wat laat je over aan partners in het veld? Hoe hebben we het binnen onze eigen gemeente, provincie, waterschap of landelijk georganiseerd? Wij denken heel graag mee over deze ‘hoe-dan-vraag’ !

Uit onderzoek blijkt dat men schroom en/of weerstand ervaart om eenzaamheid bespreekbaar te maken. We zijn bang om te stigmatiseren, hebben het gevoel verantwoordelijk te worden voor de oplossing en/of voelen persoonlijke weerstand tegen mensen die klagen of klampen.

Als kwartiermaker en procesbegeleider hebben we gezorgd voor een aanpak eenzaamheid in Enschede. Er ligt nu een aanpak waar buurten en wijken op lange termijn mee verder kunnen. De basis is gelegd voor een gezamenlijke werkwijze die gedragen, geborgd en ook daadwerkelijk in de praktijk uitgevoerd wordt. Het gaat om een brede aanpak waar zorg, welzijn, overheid, ondernemers, cultuur en onderwijs geïntegreerd zijn. Met als basis bewustwording, signalering en goedwerkende interventies en de kennis die o.a. door trainingen zijn opgedaan, dragen wij ons steentje bij aan een succesvolle aanpak in de gemeente.

Jij bent een Ondernemer…

Werkplezier en het verminderen van eenzaamheid op de werkvloer krijgen gelukkig steeds meer aandacht binnen het bedrijfsleven. Willen we de werknemers binden en behouden dan zullen we, i.v.m. het tekort op de arbeidsmarkt en de snelle vergrijzing, moeten inzetten op het welzijn en werkplezier. Werknemers die lekker in hun vel zitten zijn minder snel gestrest, productiever en mentaal sterker. Het is belangrijk voor organisaties om te kijken naar de vijf factoren van welzijn: het fysiek, financiële, emotionele, sociale en de carrièreperspectieven. 

Heb je als ondernemer nagedacht over hoe ga jij hiermee omgaat? Hoe geef jij eenzaamheid aandacht binnen jouw onderneming? Wat kost het jou als werknemers hierdoor uitvallen?

Wij kunnen helpen met het uitzetten van een bij jouw onderneming passende strategie. We leveren maatwerk via workshops en sessies voor het MKB, grote bedrijven, woningcorporaties, branche- of werkgeversverenigingen. Een onderhoudsmonteur heeft andere tools nodig dan bijvoorbeeld een manager van een woningbouwcorporatie.

Marc Woesthuis, ondernemer. ”Je ziet eenzaamheid vooral bij mensen van wie het sociale leven voornamelijk uit direct contact met collega’s bestaat. Op het moment dat je dan geen werk meer hebt of veel thuis moet werken, val je in één keer buiten alle sociale systemen.”  Marc hecht belang aan een informele werksfeer, die ruimte geeft voor de persoonlijke ontwikkeling van de werknemers. Daardoor ontstaat ook meer verbinding.

Samenwerken?

Neem contact met ons op om te kijken hoe we jou het beste kunnen helpen in de aanpak van eenzaamheid.

Of vul ons contactformulier in en dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.